Mutfakta doğru bilinen yanlışlar… Ezberiniz bozulacak!

Yemek yapmaya yeltenmiş birçok kişinin sıklıkla düştüğü genel kusurlardan bahsedeceğiz. Yazımızı okuduktan sonra “hayır, bak o o denli değil, aslında doğrusu şu” formunda verebileceğiniz bilge demeçler de bizden ikram …

Mantarlardan makarnalara, buzdolabına konulan yiyeceklerden mikrodalga fırın kullanımına dek sorularınıza bir karşılık niteliğindeki bilgilerden en bilinenleri sizler için derledik.

Makarnaları Haşlarken Suyuna Yağ Eklemek

Haşlama suyuna yağ eklemek, makarnaların birbirine yapışmasını engelleyen bir formül olarak bilinir. Fakat, şöyle de bir detay var ki eklediğiniz yağ, makarna tanelerinin etrafında bir katman oluşturarak ekleyeceğiniz sosun makarna üzerinden kayıp gitmesine neden olur. Sosla bütünleşmiş bir makarna istiyorsanız haşlarken yağ eklemeyin, makarnalarınız pişerken nazikçe her üç dakikada bir nizamlı olarak karıştırın. Böylece yapışma da olmayacaktır.

Haşlanmış Makarnanın Suyunu Süzmek ya da Makarnayı Yıkamak

Makarna pişirmek için iki yol vardır: süzme ve demleme metotları. Süzme tekniği hepimizin sıkça uyguladığı en bilindik uygulama. Haşlanmış makarnaların suyunun süzülmesi sadece makarna salatası yaparken tercih edilmesi gereken bir seçenek. Makarnaların suyunu süzdükten sonra ‘ılık’ bir suyun altına tutabilirsiniz. Fakat bu prosedür makarna salatası dışında önerilmiyor.

Diğer uygulama yani demleme sisteminde makarnalar, suyunu çekene dek pişirilir. Makarnanın tüm lezzeti kendi bünyesinde hapsolur. Şayet makarna salatası değil de yemeğini yapacaksanız, haşladıktan sonra suyunu süzüp yıkamanız tüm vitaminlerini ve besin pahalarını yok edecektir.

Kısacası makarnanıza yeteri kadar su ekleyip suyunu çekene dek haşlamanız, makarnanın lezzeti açısından size yarar sağlayacaktır. Fakat diyelim ki suyu fazla eklediniz, makarnalarınız da haşlandığı halde tüm suyu çekmedi. Bu türlü bir durumda haşlama suyunu bir kaba aktarın ve sos için kullanın.

Mantarları Yıkamamak

Pek çok kişi mantarları yıkamanın, mantarların besin pahalarını azalttığını düşünür. Bunun için de fırça ve bezle mantarları yeterlice temizler. Ancak esasen mantarın %90’ı sudur. Yani mantarları suyla yıkamak onlara ziyan vermez.

Et Suyunu Çekmeden Tencereye Soğan Eklemek

Yemek hazırlarken kıyma ve soğan en çok kullanılan 2 materyal. Lakin lezzetli bir yemek için sırasını hakikat belirlemek gerekiyor. Tencereye evvel kıyma mı eklenir yoksa soğan mı? Tencereye evvel kıymalarınızı ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin, daha sonra soğanları ekleyin.

Eğer kıyma suyunu çekmeden soğanları eklerseniz, soğanları bu suda haşlamış olursunuz. Lezzetli bir sonuç elde etmek istiyorsanız bu kusura düşmeyin. Suyunu çeken ete eklenen soğanlar haşlanmayacak yani kavrulacaktır.

Buzluktan Çıkarılan Etleri Sıcak Suda Çözdürmek

Derin dondurucular, süratli ömür telaşına pratik tahliller sunuyor. Besinleri uzun mühlet saklamayı ve gerektiğinde hemencecik kullanmayı mümkün kılıyor. Etler de buzlukta ya da derin dondurucuda uzun müddet koruma edilebiliyor. Yemekte kullanılacağı vakit çıkarılan etlerin buzunu sıcak suda gidermek et üzerinde bakteri üremesine neden olur. Bu da sıhhatinizi tesirler. Buzluktan çıkardığınız etleri buzdolabında bir mühlet bekletin ve buzu çözülünce kullanın.

Yanan Eli Soğuk Suya Tutmak

Sıcak bir tencere kulbu, sıçrayan yağ yahut kaynamış su ile elleri yakmak mutfak kazalarının en başında geleni. Can havliyle musluğu açıp yanan eli soğuk suyun altında bekletmek aslında hasar görmüş cildinizi daha da hassaslaştıracaktır. Bunun için bir buz torbasını cildinize direkt temas etmeyecek formda yanan yerin üzerinde bekletin. Kızartma yağını çok kızdırmak gerekir

Hayır, tam tersi! Zerzevatları kızartmaya oda sıcaklığındaki bir yağla başlayıp, sıcaklığı azar azar artırmak çok daha âlâ bir sonuç almamızı sağlayacaktır. Bu kızartma sürecinin müddetini uzatacak, ancak kullanacağımız yağ oranını azaltacaktır. Üstelik her yere yağ sıçraması riskini de ortadan kaldıracağı için bizleri paklık zahmetinden de değerli ölçüde kurtaracaktır. Bonus: sebzelerimizin -özellikle patateslerimizin- çok daha az yağ emmesini sağlayacaktır

Kaynak: Bizimtarifler.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir