Et ve süt üretimi alarm veriyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Lideri Şemsi Bayraktar, et ve süt kesiminde yaşanan meşakkatlere dair açıklamalarda bulundu.

Şemsi Bayraktar, yetkilileri önlem almaya davet ettiklerini belirterek üreticiler için birçok maliyette önemli artışlar olduğunu ve belirlenen fiyatların üreticileri kesimden kopardığını söyledi.

Bayraktar, üreticilerin artan maliyetleri fiyatlara yansıtmasının engellendiğini de savunarak şunları söyledi:

“Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim dur diyecektir. Üreticilerimiz damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesite göndermeye başladılar. Ellerinde tuttukları damızlıklara ise çok değerli olduğu için daha az yem veriyorlar. Hayvanlarını istikrarlı beslemekten vazgeçtiler. İstikrarsız beslemeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıkları ve üremeye yönelik meseleler arttı.”

Şemsi Bayraktar, bunların sonucu olarak üretim ve randıman kayıplarına bağlı olarak süt üretiminin azaldığını söyledi.

“BU 1 MİLYON HAYVANIN YERİNE KOYMANIN MALİYETİ 41,8 MİLYAR LİRA”

Ayrıca bu süreçte 1 milyon başa yakın damızlık anaç hayvanın bölüme gittiğini söyleyen Bayraktar, “Bu 1 milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar euro olacaktır. Bu külfet bugünkü kurla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor” diye konuştu.

Süt fiyatını artık alanda endüstriciler ve üretici örgütlerinin belirlediğini söz eden Bayraktar, “Buna devam edilmeli, üretimin durmasının önüne geçilmelidir” dedi.

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir