‘Buğday ekimi yüzde 30 artar’

KKTC’nin Girne kentinde düzenlenen ve iki gün süren 17’nci Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) kongresinde besin güvenliği, tahıl ve un üretimi ana gündem hususları oldu. Federasyon Lideri Haluk Tezcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşebbüsüyle gerçekleşen Ukrayna ve Rusya ile imzalanan Tahıl Toridoru mutabakatında 30 milyon ton eserin bölgeden sevk edildiğini, 7.1 milyon ton ile Çin’in birinci alıcı olduğunu söyledi.
Haluk Tezcan, “Bilindiği üzere, koronavirüs salgını süreci ile birebir vakitte dünyada yaşanan fiyatlarındaki artış ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na karşın bizler, unlu mamuller besin işletmeleri, ülkemize unu temin etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. 85 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye, kişi başı dünyada en çok un ve unlu mamul tüketen ülkelerden biri ve iç pazarının yanında 166 ülkeye un ihracatı gerçekleştiriyor” dedi.

PRİM TAKVİYESİ ÖNEMLİ

Türk un sanayicilerinin dünyada dokuz yıldır ihracat şampiyonu olduğunu vurgulayan Tezcan, “2022 dönemini ulusal ve memleketler arası istatistiklere nazaran son beş yılın en yüksek üretim ölçüsü olan 19.5 milyon ton ile kapattık. Yaklaşık 12-13 milyon ton olan iç talebi de karşılıyoruz. TMO’nun alım fiyatına 1000 lira prim takviyesi vermesi üreticilerimizde de bir farkındalık oluşturdu. Bu yıl kestirim ediyorum buğday ekim alanlarında yüzde 30 üzere bir artış olacaktır. Kamuoyunda yanlış bir algı var. Türkiye’nin tahıl tüketiminde ekmek üretiminin oranı yüzde 30. Tahıl ve un, makarna, unlu besinler üzere katma kıymeti yüksek eserlere gidiyor” diye konuştu.

‘BÜYÜK ARTIŞ OLMAZ’

Türkiye’nin hububatta kendine yeten bir ülke olduğunun altını çizen Tezcan, “Bundan ötürü TMO’nun stoklarında yeteri kadar buğday olduğunu açıklaması bize büyük moral ve güç veriyor. Ülkemiz açısından şu anda bir sorun görünmüyor. Gıdamızın ayrılmaz bir kesimi olan una ve ekmeğe vatandaşlarımızın makul fiyatlarla ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Fiyatlarda büyük bir artış beklemiyoruz” sözlerini kullandı.

TÜRK UNU DÜNYA SOFRALARINDA

TÜRK sanayicisinin kullandığı değirmenlerin çok geliştiğini anlatan Haluk Tezcan, “Türk un sanayicileri olarak, değirmen makineleri sanayicileriyle buğdaydan kaliteli ve sağlıklı eserler üretiyoruz. Herkesin reçetesine uygun eser üretiyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerin damak zevkine nazaran, hava şartlarına nazaran, iklim şartlarına nazaran eser geliştiriyoruz. Türk un endüstrisinin bu başarısı aslında bizim unlu mamuller bölümümüzü de katma bedelli hale getirdi. Baktığınızda biz un sanayicileri 7-7,5 milyar beşere dokunuyoruz. Dünya sofralarında Türk Unu var. Türkiye’nin un üretimi alanında sahiden çok büyük bir rolü var” değerlendirmesinde bulundu.

DEPREM BÖLGESİNE SEVKIYAT

Haluk Tezcan, Kahramanmaraş sarsıntılarından etkilenen bölgeye un sevkıyatının meselesiz devam ettiğini belirterek, “Un ve ekmeğin beslenmemizin temelini oluşturduğu şuuruyla bu türlü bir felakette de temel gereksinim unsurlarına ulaşımda ıstırap yaşamaması ismine tüm imkânlarımızı SARSINTI bölgesine sunmaktayız” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir